fredag 11 januari 2013

Workbook - 11/1 - Intervju med Martin Nihlén Art Director på Noc Webb & strul med bildvisare

Länkar och kategorierna på plats.

Intervju med Martin Nihlén, Art Director på Noc Web

 1. Att vara grafiker och hålla på med webb känns ibland som lite som att titta genom en fönsterruta till en annan värld, då jag i regel alltid är beroende av andra för att skapa hemsidan i praktiken. Frågan är: hur viktigt är det för en webbdesigner att kunna koda? Är det en, mycket stor, fjäder i hatten eller ses det som en självklarhet i dagens läge?

  Martin:1. Först och främst skulle jag säga att det nog är ett minimum att man förstår hur kodandet fungerar. Att man kan skilja på HTML, CSS, PHP, Javascript osv. Att man förstår skillnaden mellan frontend och backend osv. Utöver det så är det såklart ingen nackdel om man kan koda men jag tror det beror mycket på vart man söker jobb. Är man frilansare eller ska jobba tex inhouse eller på en reklambyrå då tror jag oftare att man behöver bred kunskap. Men ska man jobba på en större webbyrå eller kanske på ett företag som driver en webbtjänst så finns det större utrymme för att vara specialist som kanske bara fokuserar på design. Det är som sagt ingen nackdel att lära sig, sålänge det inte går ut över ens möjlighet att bli riktigt duktig på design. 

2. I de tillfällen som jag arbetat med webb så har jag både jobbat sida vid sida med utvecklare under hela arbetet samt varit med om tillfällen då designerna och utvecklarna haft stora avstånd emellan sig. Är avstånd och dålig kommunikation ett problem inom webbdesign?

  Martin: 2. Långa avstånd måste ju inte nödvändigtvis betyda dålig kommunikation även om det såklart är lättast om man sitter bredvid varandra och jobbar. På Noc sitter vi lite utspritt över landet och förlitar oss mycket på Skype och gemensamma projektlednings-verktyg för kommunikation. Men det gäller också att bli duktig på överlämningar, att som designer tex se till att ens design- filer är prydligt ordnade i lager och mappar. Att skriva förklaringar och specar för hur saker ska fungera och se ut. Avståndet kan bli ett problem om man slarvar med sådant men om man tänker på de andra i teamet när man gör sitt arbete så ska det inte vara några problem.

3. Jag studerade nyligen en lista över bra saker för att bli en webbdesigner. Bland annat stod där att man inte skulle anta att en Grafisk Formgivare självklart var en Webbdesigner. Vad anser ni om detta och hur skiljer sig i så fall de bägge rollerna?

  Martin:3. Jag hävdar ofta att webbdesign består av två delar. Dels den estetiska delen där man behöver vara en duktig, kreativ grafisk formgivare. Men eftersom vi designar saker som ska användas så måste en webbdesigner också vara kunnig inom interaktionsdesign. Att göra saker lättanvända och kunna förklara för en användare hur något fungerar mha form är enormt viktigt. Denna kompetens finns det risk att en mer traditionell grafisk designer inte har. Det tar tid att lära sig och en bra webbdesigner har lång erfarenhet av vad som funkar eller ej. På sätt och vis påminner webbdesign mer om produktdesign eller arkitektur. Men därmed inte sagt att en grafisk designer inte KAN lära sig det, självklart kan man det. Bara man är medveten om att webbdesign innebär inte bara vacker, kreativ form utan att användbarheten kommer först.

4. Hur kan arbetsprocessen se ut för en webbdesigner, inom arbetet med färg form och layout?

  Martin:4. Processen är nog extremt individuell men för min del handlar det om att hålla sig allmänt inspirerad genom att följa med i teknisk utveckling, kolla in andras arbete och lägga all denna information någonstans i bakhuvudet tills man behöver det. När det sedan dyker upp ett projekt att ta tag i så inleder jag alltid designfasen med att samla på mig inspiration speficikt för projektet. Det kan handla om allt från sajter som använder nån viss funktion eller effekt som passar mitt projekt, till färger, stil, känsla, bildspråk osv. Vad som helst som triggar mig och ger mig idéer. Oftast har man ju även en grafisk profil att utgå ifrån så den studeras noga inför att designen ska startas upp.
För det mesta har jag gjort en wireframe på layouten innan själva designen sätter igång så jag har ett hum om vilka element som ska finnas med och ungefär hur jag tänker layouta dem. Sen drar jag igång photoshop och börjar experimentera, förfina och testa tills jag får ihop nåt som verkar funka. Jag visar alltid designen TIDIGT för både kollegor och kund så att de känner sig delaktiga och jag inte blir kär i någon detalj som kanske inte är helt rätt. Sen kör man på och förfinar tills en färdig design har tagit form.

5. Vilken är, i er åsikt, den viktigaste kunskapen för att få arbete inom webbdesign?


 Martin:5. Det är omöjligt att säga för jag tror det beror väldigt mycket på vart man söker jobb. Man kan jobba som webbdesigner på så många olika ställen och olika egenskaper är viktiga beroende på hur de jobbar där. Men generellt skulle jag säga att det finns några viktiga egenskaper och de hör mer till personlighet än färdighet:
- Ödmjukhet kring feedback. Bli aldrig så kär i din design att du inte kan tänka dig att skrota den och göra om. Lär dig istället att om du kunde ta fram en "perfekt" design så kan du göra det igen och igen tills den känns rätt för alla inblandade. När man kommit till den insikten blir det mycket lättare att visa sitt arbete för andra utan rädsla för att de ska kritisera det. 
- Initiativförmåga. På de allra flesta ställen där man jobbar som webbdesigner kommer det finnas en ganska platt organisation. För oss som arbetsgivare är det enormt värdefullt om våra anställda är självgående och tar ansvar för hela projektet, inte bara tex designen eller koden. Man måste bry sig om kunden och slutleveransen och kan man ta initiativ utan att bli tillsagd vad man ska göra kommer man snabbt bli uppskattad och oumbärlig på arbetsplatsen.
- Partytricks. Kan man jonglera med sälungar, hoppa över brinnande bokföringshögar eller liknande så är det självklart uppskattat.

---

  Intressant nog skiljer sig Martins insikter kring en webbdesigners kunskaper mycket ifrån både Bengts och Dreamscapes syn punkter på yrkesrollen. De bägge andra hävdar kraftigt att rollen innebär, i huvudsak, att man arbetar med sin del -nästan vid sidan om. Martin pitchar nästan en mera mångsidig person med engagemang och insikter i gruppens arbete som krav på yrket.

  Faktum är att jag dras mot hans bild och behåller den som preliminärt framtidsmål.


Bildvisare är svårare att få till än jag trodde.

  Vidare så har kravet på en bildvisare börjat pocka på och det är inte särskilt rätt att hitta den rätta. Javascript med eller utan jQuary krävs och nu är jag verkligen tacksam för den hjälp som jag får av min webbutvecklar-bror.

... Och nu är den helt borta.

Med lite hjälp löser sig det mesta. Nivoslider gör sitt jobb.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar