torsdag 25 oktober 2012

Workbook - 25/10

Metoden: Tiny truths - att verkligen ta sig tid att se.

  Thinkertoys (vidare TY) är precis lika otrolig idag, med övningar på så gott som varje sida.
"Pure attention", att ge något sin fulla uppmärksamhet för att se de små sakerna, de saker som man kan se i sin iver att bara fortskrida.

  Uppgiften i sig gick ut på att studera ett foto, utan att röra sig eller gör något annat eller ens prata med någon under 10 minuter. Se vad som kan uppnås med lugn, tålamod och enormt fokus. Höj sen blicken och överväg erfarenheten. Acceptera den för vad den är och fortsätt som vanligt med ditt liv.

 Det talas även om "Getting Tone", att lära sig se saker på nya sätt, annorlunda från hur gemene man ser dem. I en uppgift skulle man leta i ett stycke efter bokstaven "f" och räkna dess antal.
Jag hittade 28/36, inte riktigt "in tone" än.

"People look, but they do not see."
- Michalel Michalko


True story, dags att ha ett anteckningsblock bredvid sängen?

  Enligt TY ska korttidsminnet kunna hålla en idé i cirka 12 sekunder, sen blir det rejält svårt. Därför: dags att skaffa anteckningsblock. 

"Dukes of habit" är människor som gör exakt samma sak varje dag -av ett behov av trygghet och vana. Trygghet är inte en källa till kreativitet och verkligen inte problemlösning.

Kanske dagens mest inspirerade var idéen att skapa en så kallas "BrainBank". En liten kartong eller låda med saker, idéer, designer, citat -ja allt som inspirerar mig. Sen drar man två stycken och ser om man kan hitta ett samband.

Denna metod är mycket lik föreläsaren och art directorn Martin Sandströms råd om nyttja en Adobe Illustrator-fil för att lägga in material som inspirerar. 

  Brainbank-metoden passar mig bättre och håller barnet inom mig levande.

    Behovet av att skriva en logg prisas också, tillsammans med uppmanandet att resa.

Övningar, överallt. Boken är intressant, men den tar sin tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar