söndag 30 september 2012

Workbook - 30/09

  Fotointresset börjar smyga sig tillbaka lite diskret. Kul att man kan nyttja alla nya kunskaper även i sitt fotande. Förr tyckte jag de kunskaper jag hade var en återvändsgränd, eftersom jag alltid haft svårt för självlärande.

  Nu har jag nog ändå blivit bättre på just självlärande, eftersom jag med glädje studerade HTML & CSS under sommaren.

  Utan tvekan har jag långt kvar och mycket att lära men jag såg möjligheter även inom de områdena.
 The more you know.

Workbook - 27/09


Dags att börja tänka på hur man ska pitcha denna tid. Hur pitchar men fyra veckors erfarenhet, ny plattform, fördjupande kunskaper, arbetslivserfarenhet och nya kontakter i branschen.

Man använder Indesign.

Det kan vara en bra idé att fokusera på att få ett bra avslut av detta block, inte bara för att göra en, för skolan, värdig presentation utan för att framför allt se helheten av vad som faktiskt hänt under denna tid.












































Idag ska det göras så kallade faksimiler. Indrag från gamla eller kommande nummer, i bildform, för att marknadsföra.

Överlag var de väldigt nöjda med mitt upplägg vilket känns väldigt bra och ger mig en känsla av att jag gjorde ett gott val som tog initiativet att ta ut svängarna lite. Samtidigt som jag måste ha lärt mig en del, eftersom jag uppfyllde deras krav.

---

Förproduktion av flera Kultursidor med fria händer. Här ska hämtas material från TT.

Inga klagomål eller direkta invändningar alls. Lennart sa rakt ut:
"Du har fattat hela grejen, det ser skitbra ut."





Workbook - 26/09




Fortsättande av Mat & Vins-sidorna.































Linda biddrog med nyttig feedback för att ta mig ur den arbetssvacka som jag hamnat i.
Vad jag får radera, vad jag kan kasta och vad jag bör tänka om.

Ett smått geni-artat sätt att rätta till frilagda bilderas påverkan av texten i raderna är att helt enkelt lägga in en vit ruta (det vill säga en i samma färg som bakgrunden) och sen lägga dit en figursättning som rättar till raderna. Sjukt smart, varför tänkte jag inte på det?

Intressant nog finner de alltid en synvinkel på layouten som jag helt missat. Jag har aldrig känt någon som helst bitterhet över att bli rättat inom dessa områden, något jag är väldigt tacksam för. Vidare så har de väldigt rätt i vad de säger och gör ingen stor sak över att man har missat något eller gjort ett uppläggs-val som inte platsar.

Igen så tänker jag lite väl mycket på detaljerna och många lösningar duger bra som de är. Dock gör man missar och deras idé att printa sidor för att få nya ögon på dem (dvs feedback) är mycket gynnsamt.

Jobbet som jag i förrgår tyckte var så tungt är idag klart på under två timmar, med hjälp, men det är inget som jag skäms för alls.

Det börjar bli hög tid att ta nästa steg och skapa ett eget grafik-bibliotek i Indesign...
Vilket visade sig vara oerhört enkelt...! Bara att skapa en fil i Indesign och sen dra in den grafik man önskar ha i biblioteket.

...För bra för att vara sant?

---

Intressant nog är BLT & Sydöstrans tidningar lika stora till sidaantalet ... men BLT har nästan tre gånger så mycket personal. Bägge använder Newspilots nätverksprogram...

---





































Mera jobb: "Kultur och nöje". Nu tar jag det verkligen steg för steg och dokumenterar jobbet steg för steg. Har nog aldrig jobbat så här lugnt och harmoniskt tidigare, jag borde sträva efter att arbeta så och helt enkelt ta risken som medföljer att inte kör på som tokig. ...Om det direkt finns någon?

Vidare så kör jag nästan hela processen med att ladda ner material från TT-spectra helt självständigt nu och kämpar för att pröva lösningar som, för mig, är nya.

Nattchefen fattar beslut ang reportrarnas kvällsagenda, en reporter frågade om hon ska ut och titta på en rapporterad olycka till exempel. De har även ansvar för tidningen på kvällen, ang eventuella ändringar.

Lennart tyckte mitt helt egen skapade upplägg var snyggt, så värt det att våga prova!

Rubriktexter får inte vara för långa, de får inte bli ingresser. Självklart, när man tänker efter och att nyttja bilderna som verktyg istället för problem, som man måste kringgå, är en klar fördel inom detta område.